Zveřejněno: 26.01.2024
Kategorie: Novinky

Leden 2024 a Apple svět

Shrnutí všeho, co se v prvním měsíci nového roku stalo a mělo co dočinění s námi oblíbeným nakousnutým jabkem. Nová aplikace, shrnutí prodejů za uplynulý rok 2023, AI ve smartphonech a nová aktualizace!

Aplikace Journal: Deník od teď s sebou v telefonu

Aplikace Journal - Deník, vyšla s iOS 17.2 a v průběhu ledna a doplňkových aktualizací byla tzv. vychytána. K čemu, že tento Deník slouží? Je to zcela nový nástroj, aplikace, pro zastavení se a zamyšlení nad různými životními okamžiky a zaznamenávání tak každodenních vzpomínek a zážitků. Aplikace umožňuje zaznamenávat naše denní postřehy, myšlenky, činnosti, přičemž seskupuje doplňující údaje jako fotografie, hudbu a další. Buďto můžeme psát manuálně nebo využít návrhy témat. Samozřejmostí je ochrana soukromí. Díky automatické synchronizaci s iCloudem jsou záznamy v bezpečně zašifrované podobě.


Prodej telefonů 2023: Apple předběhl Samsung poprvé v historii!

Od roku 2010 konkurenční Samsung jednoznačně vedl v prodeji smartphonů. Bylo tomu také díky jeho rozmanitému cenovému rozpětí zařízení, které nabízí. Ovšem loňský rok 2023 tuto třináctiletou „výherní lajnu“ Samsungu přerušil jednoznačně Apple se svými iPhone. Společnost Apple má za rok 2023 20,1% podíl na trhu oproti 19,4% podílu konkurenční společnosti Samsung. Trh ovládají Apple, Samsung a Xiaomi. Jediný Apple loni zvýšil dodávky iPhonů a to o 8,3 milionu kusů. „Nejenže je Apple jediným hráčem v první trojce který každoročně vykazuje pozitivní růst, ale také si poprvé v historii připisuje každoročně první místo,“ uvedla Nabila Popal, ředitelka výzkumu v týmu Worldwide Tracker společnosti IDC.


Samsung vydal S24 s AI. Nastavil laťku nejen Applu?

Velmi zajímavě započal rok u Samsungu. Dlouho očekávaná novinka, řada S24, překvapila nejednoho uživatele Samsungu, ale i iPhonu. Jak sám Samsung nadepsal svůj článek k nové řadě ‚‚S novými telefony legendární řady S přicházejí důležité změny v každodenním životě, od komunikace bez jakýchkoliv překážek po nevídané kreativní možnosti‘‘ tak nezbývá než souhlasit. Modely řady S24 obsahují AI. Nejen ve fotoaparátu, ale i v obousměrném hlasovém a textovém překladači hovorů v reálném čase, textovém a poznámkovém asistentu. Otázka ovšem je, jak dlouho bude AI v těchto modelech zdarma. Už vyšel spekulativní článek, že to bude maximálně dva roky. 
No, uvidíme co je na tom pravdy a co na to Apple, Xiaomi nebo Google?


Aktualizace iOS 17.3 přinesla 3 nové hlavní funkce

22. února vyšla nová aktualizace iOS 17.3 s velmi zajímavými funkcemi. Ochrana odcizených zařízení, sdílené playlisty v Apple Music a tapetou Unity Bloom.
Začneme tedy tou nejhlavnější a nejdůležitější, a to funkcí: Ochrana odcizených zařízení. Konečně jsme se dočkali zabezpečení proti krádeži, primárně Apple ID. Doposud totiž bylo možné odkoukat náš přihlašovací kód, následně heslo změnit a už jsme přišli o všechno. Od aktualizace iOS 17.3, pokud je funkce zapnutá, bude při požadavku na změnu hesla vyžadováno biometrické potvrzení, tedy Face ID nebo Touch ID. Ale když budeme požadovat obzvlášť citlivou změnu, včetně právě změny hesla účtu Apple ID přidruženého k iPhonu, přidává tato funkce k ověření ještě hodinovou bezpečnostní prodlevu. V těchto případech za hodinu bude vyžadováno další biometrické ověření pomocí Face ID nebo Touch ID. Pokudd je iPhone na známých místech jako třeba doma či v práci, Apple uvádí, že k žádnému zpoždění a dalšímu potvrzení nedochází. Můžeme být teď tedy „safe“!

Apple Music prošel dlouho požadovaným updatem a už i v něm si můžeme sdílet playlist. Máte nějaký fakt zajímavý mix, co se líbí vašim známým? Jednoduše jej nasdílejte a společně playlist doplňujte, mažte, či reagujte pomocí reakcí v podobě emoji. Za nás u této novinky padlo jediné slovíčko: KONEČNĚ!

Operační systém iOS 17.3 a i iPadOS 17.3 mají k dispozici novou tapetu Unity Bloom. Ta představuje obrys květin, které se při zobrazení vyplní barvou. Apple uvádí, že „rozkvetlé květiny a zářivé barvy představují panafrikanismus a symbolizují generace, které společně pracují na řešení nespravedlnosti a odstraňování systémových bariér“. K tomu vyjde i nový řemínek a zároveň aktualizace watchOS 10.3 s doprovodným ciferníkem Black Unity.

Zdroje: samsung.com, apple.cz., letemsvetemapplem.eu